Brandul a fost conceput in Franta, in garajul unui veterinar pe nume Jean Cathary, preocupat sa prepare o hrana care sa vina in ajutorul animalelor de companie ce sufereau de diferite afectiuni ale pielii si ale blanii.
In 2001 a fost achizitionat de catre Mars Incorporated, un producator american de hrana pentru animale de companie, dulciuri si alte alimente destinate consumului uman. In 2009 a intrat si pe segmentul de piata al hranei umede pentru pisici, odata cu lansarea gamei Feline Health Nutrition.
Cateva cuvinte despre brand, sau sariti direct la parerea noastra.
Ce promoveaza brandul
Bunastarea animalelor de companie este pe primul loc.
De aceea preocuparea principala este de a concepe formule nutritionale precise si de calitate, care sa ajute pisicile sa traiasca o viata mai lunga si mai sanatoasa.
Ca experti in domeniul nutritiei sanatoase, cei de la Royal Canin se concentreaza pe intelegerea detaliata a nevoilor pisicilor si se folosesc si de informatiile obtinute prin dialog cu proprietarii de pisici de diferite rase. Ideile sunt concepute si dezvoltate prin colaborare cu nutritionisti, medici veterinari si specialisti in comportamentul felin.
La Royal Canin accentul se pune asupra substantelor nutritive si nu asupra ingredientelor!
Inovatia nutritionala are un rol foarte important, de aceea promoveaza introducerea in procesele de fabricare de noi materii prime, cu impact ecologic si social scazut.
In viziunea brandului, o hrana optima intruneste toate cerintele impuse si este adaptata rasei, varstei, stilului de viata, nivelului de sensibilitate si starii de sanatate a pisicii.
Hrana in conceptul Royal Canin
Hrana bazata pe nutrienti. In abordarea celor de la Royal Canin, valoarea ingredientelor din care e compusa hrana e data de substantele nutritive pe care acestea le furnizeaza. Nutrientii selectati sunt de inalta calitate si din surse sustenabile. Ei sustin ca fiecare dintre formulele lor contine cate cel putin 50 de nutrienti.
In aceasta lista de nutrienti intra insa si aditivii adaugati de producator sub forma de diferite vitamine, minerale, grasimi, cereale si derivate de origine vegetala. Pisica ramane carnivorul suprem ce are nevoie in principal de proteina animala (cea mai importanta sursa de aminoacizi esentiali) si pe langa aceasta, de cantitati reduse de grasimi si de carbohidrati.
Ei sunt adeptii utilizarii produselor secundare de origine animala si vegetala, pe care le considera a fi surse sigure de substante nutritive, fara a compromite valoarea sau digestibilitatea produsului final.
Nutrientii importanti din retetele Royal Canin
Proteinele
Sunt o importanta sursa de energie, de elemente esentiale dezvoltarii, vindecarii sau gestatiei sanatoase.
Proteinele lor provin dintr-o singura sursa sau din mai multe ingrediente (de origine animala si de origine vegetala) iar cantitatea lor e calculata sa asigure toti aminoacizii necesari.
Nevoile nutritionale ale pisicilor sunt diferite fata de cele ale cainilor (care sunt omnivori). Nu toate proteinele sunt la fel, doar cele derivate din tesut animal contin gama completa de aminoacizi. Acest tip de proteine va da o valoare biologica ridicata mancarii, care va contribui considerabil bunastarii pisicii din toate punctele de vedere.
Carbohidratii
In conceptia brandului, acesti compusi sunt benefici a fi utilizati in componenta hranei, deoarece sunt si ei o sursa de energie si contribuie la senzatia de satietate, benefica in cazul pisicilor ce sunt predispuse obezitatii.
Sursele principale sunt cele de origine vegetala (orez, porumb, cartofi, fructe) si de origine animala (glucoza din sange, glicogen din muschi si ficat, lactoza din lapte).
In realitate, pisicile au o capacitate limitata de a digera carbohidratii.
Intr-o proportie mare, carbohidratii brandului provin din surse vegetale, insa pisicile au dificultati cu digestia si procesarea acestora, ele fiind proiectate sa-si ia nutrientii de baza din carne. O dieta zilnica nu trebuie sa depaseasca 10% continut in carbohidrati. Un continut ridicat va predispune micuta felina la diabet, obezitate si boli intestinale.
Lipidele
Cunoscute sub numele de grasimi, in mancarea de la Royal Canin au rolul de a facilita absortia vitaminelor, imbunatatirea palabilitatii, dezvoltarea metabolismului si a sistemelor neurologice, sustinerea functiilor imunitare.
Sursele de grasimi animale si vegetale folosite sunt provenite din diferite uleiuri vegetale, ulei de peste, oua, sau grasime de pasare.
Mineralele
Se impart in macroelemente care se regasesc in cantitati mari in hrana (calciu, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu) si in oligoelemente care se regasesc in cantitati foarte mici (fier, zinc, mangan, cupru, iod, seleniu).
Prezente in mancarea destinata pisicilor, indeplinesc mai multe functii de tip antioxidant, de sustinere a glandei tiroide, a sanatatii pielii si a cartilajelor, etc.
Carnea de oaie, porc si rata, ficatul, avocado, pestele, cerealele, legume precum mazare, linte si soia, sunt surse de minerale folosite in retetele lor, dar sunt si cele adaugate de catre producator, sub forma de saruri purificate (sulfat de fier, oxid de zinc, oxid de mangan, iodat de calciu, etc.)
Vitaminele
Au roluri multiple in buna functionare a organismului pisicii si prezenta lor in alimente este datorata fie ingredientelor utilizate, fie includerii lor in alimentatie in forma pura.
Excesul vitaminelor, dar si deficienta lor poate fi daunator pisicilor.
Obiectivele nutritiei Royal Canin
- Furnizeaza energie prin niveluri precise de proteine, carbohidrati si grasimi
- Contribuie la dezvoltarea fizica armonioasa pe etape de viata prin aminoacizi, minerale, vitamine si acizi grasi
- Contribuie la sustinerea sanatatii pe termen lung prin antioxidanti, fibre, prebiotice si acizi grasi esentiali
- Vizeaza tratarea si sustinerea diferitelor afectiuni prin adaugarea sau limitarea anumitor nutrienti in formulele lor
Categorii de hrana Royal Canin
Cu o vechime considerabila pe piata animalelor de companie, in prezent brandul dispune de o gama foarte variata de mancare umeda si mancare uscata pentru pisici de orice rasa, aflate in orice etapa a vietii.
Deoarece Royal Canin e adanc implicat in cercetare, mancarea producatorului se evidentiaza printr-un numar mare de diete veterinare. Gasim alimente special concepute pentru a mentine sanatatea pisicilor in timpul tratamentelor, ca terapie auxiliara, in perioada de recuperare sau ca diete zilnice pentru diferite afectiuni cronice.
Sortimentatia brandului se mai remarca prin produse destinate anumitor rase de pisici, cum ar fi pisicile Persane sau pisicile Main Coon. Deoarece hrana lor pentru pisici este foarte diversificata, am incercat sa facem o impartire intre hrana normala si cea veterinara.
Diete Personalizate
Uz Veterinar
Pareri Royal Canin
Fata de alti producatori mai mici, Royal Canin mentine o legatura stransa cu veterinarii si chiar are veterinari si nutritionisti angajati implicati in unitatile lor de cercetare din Franta, SUA si Brazilia.
Cabinetele veterinare vand in principal Royal Canin si pentru ca se adreseaza unor categorii largi de pisici, sanatoase sau bolnave. Din cele peste 100 de produse din categoria hranei de pisici, jumatate sunt cu destinatie veterinara si abordeaza foarte multe boli frecvent intalnite la feline.
Din pacate si acest brand a avut retrageri ale unor loturi de la raft. Controlul calitatii e mai dificil de mentinut si din cauza ca productia are loc in mai multe locatii de pe glob. La momentul scrierii acestui articol Royal Canin are 12 fabrici in care produce hrana pentru animale, localizate in: SUA, Franta, Africa de Sud, Brazilia, Argentina, Rusia, Polonia, Anglia, Canada, Coreea de Sud si China.
In America au fost raportate probleme de contaminare cu melamina a orezului utilizat in mancare (melamina provoaca probleme renale la pisici) si de mancare cu continut in exces de vitamina D3. Puteti citi mai multe detalii aici.
O mare problema a acestor producatori de hrana pentru pisici o reprezinta sursa materiei prime, dupa cum s-a putut vedea in 2007. Mai multi producatori giganti au fost nevoiti sa retraga de la raft produse dupa ce au aparut mai multe raportari de insuficienta renala la animalele care au consumat hrana umeda ce continea gluten din grau importat din China. Abia dupa 3 saptamani in care s-au imbolnavit si au decedat mai multe animale s-a decis retragerea acestor produse de pe piata.
Buna sau nebuna?
O caracteristica a tuturor produselor Royal Canin e lista de ingrediente aproape identica, indiferent ca vorbim de gama retail sau de cea veterinara.
Produsele derivate de origine animala, extractele vegetale, cerealele, sunt aproape fara exceptie prezente atat in hrana uscata cat si in cea umeda. Desi hrana uscata cere anumite compromisuri in procesul de fabricatie, ne e greu sa intelegem de ce s-ar introduce cereale in hrana umeda.
Ce fac cei de la Royal Canin e sa atinga un necesar nutritional utilizand componente mai putin obisnuite, insa asa se ajunge sa avem in mancare ingrediente cum e celuloza.
Prezenta a atat de multe cereale si extracte vegetale indica un procent mare de carbohidrati si o calitate slaba a proteinelor, ceea ce ne face sa nu recomandam aceasta hrana decat daca e strict necesara in cazuri de boala cand veterinarul nu gaseste alta solutie.