Hipertiroidismul reprezinta una din cele mai des intalnite probleme glandulare la pisici. Acest articol va analiza produsul pentru tiroida al Hill’s, iar pentru aprofundarea cauzelor si alte posibile tratamente va invitam sa cititi articolul Hipertiroidismul la pisici.

Hill’s ofera doua produse pentru mentinerea unor nivele sanatoase de hormoni tiroidieni, sub forma de hrana uscata si hrana umeda. Retineti ca aceasta hrana nu vindeca tiroida, iar pisica va trebui sa o manance pentru tot restul vietii.

Hill’s Prescription Diet y/d Thyroid Care Original – HRANA USCATA

Principala problema a hranei uscate e continutul ridicat de carbohidrati, datorat incluziei de diverse cereale, fructe si legume, fara vreun scop precis in dieta unui carnivor. Desi cei mai multi producatori nu trec pe eticheta si carbohidratii, acestia pot fi usor calculati scazand restul nutrientilor, cenusa si umezeala din totalul de 100%. Desi nu pare, si hrana uscata contine umiditate, in general 5-10%. Nici aceasta nu e trecuta pe ambalaj, deci va trebui estimata.

Spre exemplu, lista de ingrediente a acestui produs este: extracte din proteine vegetale, cereale, uleiuri si grasimi, oua si produse din oua, minerale, carne si subproduse de origine animala, seminte. Iar nutrientii:

Astfel, procentul de carbohidrati il vom calcula cu aproximatie:

100 – (32.2+23.6+1.1+5.7+5) = 32.4%

Pisicile nu ar trebui sa depaseasca 10% carbohidrati din dieta. Din cauza efectului hormonilor tiroidieni in organism, pisica cu hipertiroidism are de obicei si nivele ridicare de glucoza in sange, rezistenta la insulina si toleranta la glucoza.

Iodul

Desi nu pare mancarea ideala pentru o pisica, dieta pentru hipertiroidism o face necesara datorita cantitatii reduse de iod ce nu depaseste 0.2 ppm (parti per milion). Acest nivel redus asigura ca tiroida nu va produce triiodotironina si tiroxina in exces, oferind pisicii sansa la o calitate a vietii normala.

Deoarece majoritatea pisicilor care dezvolta aceasta boala sunt in varsta, reteta contine cantitati reduse de fosfor si sodiu, fiind in acelasi timp bogata in acizi omega-3 eficienti in reducerea inflamatiilor.

Hill’s Prescription Diet y/d Thyroid Care – HRANA UMEDA

Conservele pentru hipertiroidism ale Hill’s contin 0.04 mg iod per 100g.

Umiditatea de 73% le face sa fie o alternativa buna hranei uscate, desi in mod straniu si aceasta mancare contine porumb, orez si celuloza.

Fata de varianta de hrana uscata, aceasta contine totusi mai multa carne, deci si din acest punct de vedere ar fi preferabil.

Conform analizei nutritionale prezentate de Hill’s, aceasta conserva contine 31,2% carbohidrati, cam cu 31,2% mai multi decat ar trebui sa contina.

Ce alternative exista?

Fiind singurul produs de pe piata cu cantitate de iod redusa, exista cazuri de hipertiroidism in care nu poate fi evitat. Insa acele cazuri sunt putine. Inlaturarea chirurgicala a glandelor sau tratamentul cu iod radioactiv sunt solutii permanente, iar pretul lor se amortizeaza destul de repede.

Atat hrana uscata cat si cea umeda costa in medie 50 de lei/kg (in unele magazine online putin mai ieftin in functie de cantitate), mai mult decat orice hrana ultra premium pentru pisici (ce nu contine nici cereale).

Un alt aspect important e efectul acestei diete reduse in iod pe termen lung in organism. Unii proprietari au raportat reactii adverse, lipsa poftei de mancare, si chiar deces.

Recomandarea noastra e sa apelati la aceasta dieta doar ca ultima solutie.