Hipertiroidismul la pisici

Etiologia hipertiroidismului la pisici ramane inca nedescoperita, desi boala e cunoscuta inca din anul 1979. Insa cunoastem destul de bine mecanismul si efectele, ceea ce ne permite sa o tratam suficient de eficace.

Media de varsta a pisicilor cu hipertiroidism e 12 ani, doar 5% din ele fiind mai tinere de 10 ani.

Aceasta boala afecteaza aproape toate organele pisicii datorita efectelor multiple pe care le au hormonii tiroidieni in organism.

Cauze

Hipertiroidismul apare cand tiroida (pisicile au doua) produce hormoni tiroidieni in exces: triiodotironina si tiroxina. In cazul oamenilor boala e asociata cu Sindromul autoimun Graves, si desi unele pisici prezinta anticorpi cu efect similar, aceasta cauza nu a putut fi confirmata in toate pisicile bolnave.

Alte studii au sugerat drept cauze hrana umeda pentru pisici, in special cea cu peste sau ficat.

Factorii de mediu implica izoflavone din soia, ftalati, rezorcinol, polifenoli si bifenili policlorurati. Unele din aceste substante sunt goitrogene (cu impact asupra tiroidei), iar altele poti fi gasite direct in hrana pentru pisici.

Pisicile de apartament au o incidenta mai mare de hipertiroidism din cauza contactului cu insecticide, pesticide, fertilizatori, etc.

Toate acestea sunt posibile cauze ce inca se studiaza pentru a stabili o corelatie exacta intre cauza si efect.

Diagnosticare

Pierderea in greutate e un simptom comun la aceste pisici, insa aceasta e coroborata cu un apetit normal sau chiar ridicat. Pisica mananca mai mult, dar in ciuda acestui fapt ea slabeste.

Alte indicii ale bolii: hiperactivitate, poliurie (urinare prea frecventa), blana neingrijita, probleme gastrointestinale (voma si diaree).

10% din pisici prezinta apetit redus si letargie.

90% din pisici prezinta noduli tiroidieni palpabili in momentul diagnosticarii. In majoritatea cazurilor inflamarea e de natura benigna, insa aproximativ 2% se dezvolta in tumori maligne.

Dezechilibrul hormonal produce schimbari si in sistemul cardiovascular, afectand inima. Aceasta inseamna tahicardie (puls ridicat), murmur cardiac (50% din pisici) si debit cardiac modificat. Doua complicatii importante ale hipertiroidismului la pisici sunt hipertensiunea si cardiomiopatia tireotoxica. Unele pisici au tensiunea atat de ridicata incat se ajunge la hemoragie retiniana sau dezlipire de retina si implicit orbire subita.

Modificarile hematologice si biochimice trebuie investigate prin analize de sange. Analizele de urina nu sunt, de obicei, concludente in aceasta boala, desi multe pisici cu hipertiroidism prezinta proteine in urina.

Tratament

Exista mai multe metode prin care aceasta boala poate fi abordata, iar metoda corecta va fi aleasa de catre veterinarul care a facut investigatiile.

– Medicamentos –

Substanta activa folosita majoritar se numeste metimazol (nu confundati cu metamizol din medicamentele umane, letal pentru pisici) si denumirea sub care se gaseste pe piata e Felimazole.

Metimazolul blocheaza productia de hormoni tiroidieni in exces, dar nu distruge tesutul afectat.

Va dura cateva saptamani pana cand pisica va reveni la normal sub acest tratament. Daca se opteaza pentru aceasta solutie, tratamentul trebuie continuat pentru toata viata pisicii.

De obicei e recomandat pisicilor care, din diverse motive, prezinta un risc prea ridicat pentru operatie.

– Iod radioactiv (Iodoterapia) –

Un tratament foarte eficient al hipertiroidismului este cel cu iod radioactiv I-131.

Injectia se face in ceafa, de obicei una singura, iar iodul distruge localizat tesutul anormal, fara a afecta alte organe, excesul fiind eliminat prin saliva si urina. Nu necesita anestezie. Nu necesita nici medicatie zilnica, dar pentru stabilizarea pisicii se poate da metimazol pe o perioada inaintea operatiei.

– Dieta –

Hrana pentru pisici cu indicatie pentru tiroida nu contine in ea medicamente, ci ofera un amestec nutritional sarac in iod pentru a reduce concentratiile de hormoni tiroidieni.

Studiile au observat ca un control precis al iodului poate readuce tiroida in limite normale, insa aceasta hrana functioneaza cu conditia ca pisica sa nu mai manance nimic altceva, nici macar snacksuri.

Principala hrana prescrisa de catre veterinari in hipertiroidismul felin este Hill’s Prescription Diet Thyroid Care.

Avantajul acestei hrane, atat uscata cat si umeda, il reprezinta testele clinice pe care Hill’s le-a efectuat. Deocamdata in Romania, cei de la Hill’s detin monopolul pe acest tip de hrana. Pisicile care sunt trecute pe dieta pentru hipertiroidism nu au de ales si mananca Hill’s Prescription Diet Thyroid Care, insa acest lucru are si avantajul de a fi o hrana testata pe foarte multe animale, cu rezultate usor observabile si cuantificabile.

De retinut ca aceasta hrana nu face casa buna cu alte posibile boli ale pisicii, cum ar fi diabetul. Cititi mai multe in acest articol unde facem o scurta recenzie.

– Chirurgical –

Operatia pentru hipertiroidism reprezinta inlaturarea pe cale chirurgicala a tiroidei. Aceasta ramane o metoda uzuala de tratament, desi iodoterapia are cateva avantaje clare.

Desi un tratament foarte eficient, operatia prezinta riscuri, in special datorate varstei inaintate a pisicii bolnave.

Poate fi inlaturat un singur lob al tiroidei, sau ambii daca sunt afectati, iar asta uneori necesita doua operatii.

Cu cateva saptamani precedand operatia se poate prescrie metimazol pentru a se stabiliza tensiunea si pulsul cardiac, dar si pentru a descoperi posibile complicatii mascate de hipertiroidism in rinichi sau ficat.

Cum poate fi prevenit

Nu exista momentan metode cunoscute de preventie, insa diagnosticarea devreme reduce sansele aparitiei problemelor secundare si imbunatateste rezultatele tratamentelor. Pisicile in varsta ar trebui sa fie consultate cu atentie la fiecare 6 luni, cu atentie sporita asupra glandelor tiroidei. Pisicile trecute de 6 ani ar trebui sa faca si analize de sange si urina anuale pentru determinarea hipertiroidismului inainte ca acesta sa provoace distrugeri ireversibile.

Care e cel mai bun tratament?

Tratamentul cu I-131 e preferabil celorlalte abordari din mai multe motive. Tiroida unor pisici se dezvolta anormal cu tesut tiroidian localizat sub limba sau mai jos spre inima, iar interventia chirurgicala are riscul de a omite inlaturarea acelui tesut, pisica ramanand cu hipertiroidism. Iar in cazul metimazolului si a mancarii pentru hipertiroidism, acestea nu pot fi intrerupte fara a reveni ulterior si vechile simptome.

Referinte:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *