HHHHHMM este sistemul de calcul al calitatii vietii animalelor de companie creat de catre Dr. Alice Villalobos, specialist oncolog. Denumirea reprezinta initialele cuvintelor Hurt, Hunger, Hydration, Hygiene, Happiness, Mobility, More Good Days than Bad. Sistemul trebuie folosit imediat dupa diagnosticarea cu boli terminale sau boli cronice progresive (cum e artrita). In functie de viteza cu care progreseaza boala, testul poate fi repetat lunar, saptamanal sau chiar zilnic.
Durere

Primul indicativ de pe scara e reprezentat de controlul adecvat al durerii. Aici includem si abilitatea animalului de a respira corect. Cei mai multi nu realizeaza ca abilitatea de a respira se afla in varful scarii durerii in medicina umana. Deci e prioritar ca animalul sa poata respira normal, iar pleurezia poate necesita toracenteza de cate ori se considera necesar. Proprietarii trebuie instruiti sa poata face diferenta dintre un ritm normal de respiratie si unul dereglat. Unii opteaza pentru administrarea de oxigen acasa. Gestionarea durerii poate include medicatie orala, injectabila sau transdermica, cu administrare preemptiva.
Foame

Fara infometare. Daca animalul refuza mancarea si nu vrea sa manance nici fortat, se va lua in considerare hranirea prin sonda. Pisicile fac fata cel mai bine la metoda numita esofagostomie, sonda fiind introdusa in esofag printr-o incizie in laterala gatului, deci tubul de hranire nu e plasat direct in stomac. Mai multe detalii aici. Malnutritia se instaleaza repede la animalele bolnave ale caror proprietari nu sunt suficient de informati si nu cunosc cantitatea de hrana necesara acelui animal.
Hidratare
Fara probleme de hidratare. Proprietarul trebuie sa stie cantitatea de apa adecvata pe care animalul o bea zilnic, si sa faca estimari prin metoda ciupitului. Aceasta metoda e aceeasi atat la caini cat si la pisici: se ridica pielea de pe ceafa, iar aceasta trebuie sa revina la normal pe loc, prezentand elasticitate. Administrarea de fluide subcutanat e o metoda buna de a suplimenta fluidele pentru un animal bolnav, insa e recomandata doar in stari de deshidratare usoare, in niciun caz in deshidratare severa sau hipotermie. Volumul de lichid administrat e limitat de elasticitatea pielii.

Igiena
Este necesara! Are animalul blana matuita? Poate fi mentinut curat? Este asezat in asa fel incat sa nu stea in propriile fecale dupa ce are scaun?Pisicile cu cancer bucal au, in mod special, dificultati in a se mentine curate, lucru care le afecteaza si moralul. Mirosurile emanate de tesuturi necrozate si tumori pot provoca respingere din partea familiei. Se recomanda ca proprietarii sa foloseasca antibiotice pentru reducerea mirosurilor.
Cu un burete umezit intr-o solutie foarte diluata de suc de lamaie si apa oxigenata se poate curata fata, pernitele si labutele pisicii, imitand spalarea pe care le-ar face-o mama ei. Si cainilor le place aceasta metoda de spalare.
Fericire
Proprietarul trebuie sa se intrebe ce nevoi si dorinte are animalul sau de companie. Sunt aceste nevoi si dorinte satisfacute? Are animalul parte de bucurii si stimulare mentala? Animalele comunica cu privirea. Au simturi ce le permit sa reactioneze la ce se intampla in jurul lor. Mai poate pisica batrana sa toarca si sa se bucure cand doarme pe pat sau e luata in brate? Reactioneaza la putina iarba matei (Nepeta Cataria)? Poate pisica urmari un laser sau sa rostogoleasca jucarii?
E deprimat, singur, anxios, plictisit sau speriat? Daca se poate, culcusul animalului ar trebui mutat mai aproape de locurile in care isi petrece restul familiei timpul, ca sa nu se simta izolat. Creati o rutina zilnica de joaca.
Mobilitate
E capabil animalul sa se ridice si sa isi satisfaca nevoile de peste zi? Simte dorinta sa iasa la plimbare? Prezinta cumva semne de epilepsie, se impiedica? Ar ajuta un carucior sau o lesa? E eficienta medicatia?
Mobilitatea e relativa si depinde de mai multe scenarii. Limita celorlalti indicatori e intotdeauna scorul 5, insa la mobilitate se permite orice nota de la 1 la 10. Unii proprietari decid eutanasierea cand sunt confruntati cu o mobilitate afectata, insa daca e vorba de un picior amputat nu se recomanda, animalul putand avea un standard al vietii suficient de ridicat dupa amputatie. In alte situatii e intr-adevar solutia optima, cum deseori se intampla cu cancerul de os in care sansele de supravietuire sunt mici.
Mobilitatea mai depinde de specie si rasa. O pisica sau un caine mic pot fi purtati in brate, scosi afara la plimbari.
Zile bune si zile rele
Zilele bune trebuie sa fie mai dese ca cele rele.
Cand animalutele au parte de mai multe zile rele consecutive, calitatea vietii lor e mult redusa. Zilele rele sunt zile cu: voma, greata, diaree, frustrare, caderi de pe picioare, convulsii, etc.
Scara HHHHHMM si Lista Indicatorilor de Durere
Scara HHHHHMM ar trebui folosita impreuna cu lista indicatorilor de durere. Recomandam ca aceasta lista sa fie scoasa la imprimanta si datata, repetand periodic testul pentru a observa eventualele modificari.
Eutanasierea pisicii sau cainelui care a facut parte din familie atatia ani e o decizie grea cu care orice proprietar se va confrunta la un moment dat, insa e important sa recunoastem semnele apropierii sfarsitului, mai ales in cazul pisicilor, care reusesc sa ascunda foarte bine durerea.
Surse: