10 lucruri mai putin stiute despre limba pisicii tale

Limba felinelor e un organ specializat unic in lumea animala. Citeste mai departe pentru a afla 10 lucruri fascinante despre limbile pisicilor.

1. Limba pisicii e acoperita cu tepi

Daca te-ai intrebat vreodata de ce are pisica ta limba atat de aspra, ei bine, e din cauza sutelor de tepi marunti care o acopera. Acesti tepi sunt formati din cheratina si se numesc papile filiforme.

Noutatea e ca, in urma unui studiu recent mai aprofundat, s-a descoperit ca papilele au forma unor linguri si au varfurile goale. Aceste goluri acumuleaza saliva pe care apoi pisica o foloseste la spalarea blanii.

Tepii distribuie astfel saliva in blana in adancime pana aproape de piele, curatand blana si ajutand la termoreglare. Papilele functioneaza si ca o perie naturala, descalcind blana si ajutand la naparlire.

2. Felinele salbatice au aceeasi limba

Limba aceasta aspra e un aspect comun al mamiferelor din ordinul Carnivora, familia Felidae, fie ele mici sau mai mari. E importanta pentru mediul in care traiesc aceste feline, ajutand la transferul hranei spre gat si la curatarea carnii de pe oase.

Daca te-ar linge un leu, un tigru sau un leopard, ai avea o senzatie similara cu linsul unei pisici comune, doar mult mai intensa!

3. Limba e vinovata pentru ghemotoacele de blana

Cand se spala, pisica agata fire de blana moarta pe care nu are de ales si le inghite. O parte din aceste fire trec prin tractul digestiv si sunt eliminate in fecale, insa unele fire mai razlete se incapataneaza sa ramana in stomac, unde cu timpul se aglomereaza si formeaza bilute.

Acest proces e unul normal la pisici, iar ele ar trebui sa poata elimina fara probleme aceste bile de blana vomand. Nu trebuie sa va faceti griji decat daca pisica vomeaza mult prea des. Dar frecventa e dependenta si de rasa pisicii si cantitatea de blana pe care o are, sau daca e in sezonul de naparlire.

Pentru a mai reduce acest fenomen e important ca pisicile sa fie periate frecvent, mai ales la rase blanoase, cum sunt persanele. Le mai putem ajuta si cu hrana specifica sau suplimente cum e iarba (nu iarba matei), mai ales daca pisicile traiesc in apartament si nu au acces la asa ceva.

4. Pisica bea apa intr-un mod inedit

Pisica are o limba foarte interesanta, cu varful incovoiat inapoi, luand forma unei palnii. Pentru a bea apa ea isi trece limba deasupra apei si abia la intoarcere o incovoiaza pentru a bea. Acest lucru nu e valabil si la caini, a caror limba face palnia in partea frontala.

Actiunea e atat de rapida incat apa formeaza un curent continuu, iar pentru a capta apa din acest curent pisica inchide foarte repede gura.

5. Tepii de pe limba sunt formati din cheratina

Papilele filiforme de pe limba sunt formate dintr-o proteina structurala ce produce un material fibros numit cheratina, la fel fiind si blana si ghearele, partial pielea. Un detaliu interesant e ca si unghiile si parul nostru, al oamenilor, e format din acelasi material.

Prea putina cheratina va rezulta in piele si blana susceptibile la rupere si deteriorare, insa prea multa va cauza cresteri cum sunt ghearele aditionale pe care le au unele pisici in pernite. In unele situatii se ajunge la hipercheratoza, o ingrosare a pielii in unele zone si cresterea unor formatiuni asemanatoare coarnelor pe labuta pisicii.

6. Structura limbii e unul din pericole

Din cauza formei tepilor, indreptati spre interior, pisica uneori inghite fara sa vrea sfori, ate, cabluri si alte obiecte periculoase, chiar ace. Constructia ideala pentru sfasierea pradei in natura devine un pericol pentru pisicile noastre rasfatate, deoarece o ata ajunsa in tractul digestiv il poate efectiv taia sau poate provoca obstructii intestinale infasurandu-se si incalcindu-se in intestin.

Uneori pisica poate elimina singura obiectul, iar aici e bine de stiut ca trebuie sa o lasati sa o faca in mod natural daca il vedeti iesind „de sub coada”, caci daca trageti de ata atunci cand iese pe partea dorsala puteti provoca taieturi in interior.

In general inghitirea unui astfel de obiect e o urgenta medicala deoarece poate cauza usor decesul.

7. Tepisorii de pe limba sunt mobili

Pisica isi poate misca tepii de pe limba in mod natural. Spre exemplu, atunci cand nu o foloseste la spalat, mancat sau baut, limba sta linistita in gura si tepii sunt culcati pe ea. Cand deschide insa gura pentru una din aceste activitati, limba se extinde si tepii se ridica pregatindu-se de actiune.

8. Limba pisicii poate prezenta indicii despre starea de sanatate

Limba si gingiile au in mod normal o culoare roz deschis. Daca aceasta se modifica si observati ca limba devine alba, albastra, mov, gri, galbena sau rosie, sau daca observati aparitia unor pete, se poate sa existe o problema de sanatate si trebuie contactat urgent veterinarul.

9. Mamele isi folosesc limba pentru a ajuta puii la toaleta

Cand sunt mici puii de pisica nu sunt capabili sa urineze si defecheze fara ajutor. Desi au reflex de defecatie, puii mai mici de 2-3 saptamani au nevoie sa fie stimulati pentru a avea scaun si urina, iar acesta e unul din rolurile limbii unei pisici, sa isi ajute puii la inceput de viata.

Daca puii sunt orfani trebuie sa stiti ca au nevoie obligatoriu de aceasta stimulare, iar persoanele care ii ingrijesc vor trebui sa imite limba mamei lor stergandu-le zonele genitale cu o carpa umeda calduta dupa fiecare masa.

10. Pisicile nu simt gustul dulce, dar…

Limba pisicii incorporeaza sute de papile gustative si poate detecta cinci gusturi diferite: sarat, acru, amar, umami, si adenozintrifosfat (ATP).

ATP e un compus prezent in carne, ceva ce oamenii nu pot sa simta, spre deosebire de caini si pisici.

Pentru a simti gustul dulce e necesara gena TAS1R2, prezenta in oameni dar nu si in pisici. Ipoteza e ca unei pisicii nu ii foloseste la nimic sa simta gustul dulce, si deci nu a avut nevoie de aceasta gena in procesul evolutiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *