Ce este iarba matei

De la feline mari, cum ar fi leoparzi, rasi sau pantere, pana la pisicile de orice rasa, aceasta planta pare sa aiba un mare succes.

Ce este iarba matei

Este o planta perena aromata, care pe langa faptul ca este frumoasa, are niste efecte euforice de care pisicile nu se mai satura.

Nepeta Cataria este denumirea originala pe care o poarta. Nepeta provine de la Nepete, numele unei localitati din Italia si cataria de la denumirea in latina pentru cuvantul pisica.

Originara din Europa si Asia, face parte din familia mentei (Lamiaceae), iar frunzele ei au un miros placut de lamaie.

Poate atinge o inaltime pana la 100 de centimetri, iar tulpina sa e patrata si paroasa. Frunzele sunt verzi/gri in forma de inima cu marginile zimtate, iar florile au o culoare alb-roz, liliac, uneori cu pete rosii.

Ingredientul activ al ierbii matei este un ulei esential denumit nepetalacton si se gaseste in frunzele, tulpinile si semintele plantei. Odata inhalat de catre pisica induce o imediata stare de relaxare.

Alte denumiri cunoscute

Denumirea populara: catusnica, iarba vantului sau menta matei. Denumirea in engleza: catnip.

Alte cateva specii de Nepeta Cataria:

  • Nepeta Camphorate – flori albe cu puncte mov
  • Nepeta Parnassica – flori albe sau roz pal
  • Nepeta Cataria Citriodora – flori albe cu puncte mov
  • Nepeta Mussinii – flori mov

Iarba matei, efecte la pisici

Nepetalactonul, cel responsabil pentru efectele euforice la pisici, este o substanta chimica al carei miros s-a crezut multa vreme ca are aceste efecte deoarece seamana cu cel al unei substante excretate prin urina pisicilor adulte, dar acest lucru nu a fost confirmat stiintific.

Iarba matei actioneaza prin intermediul sistemului olfactiv al pisicii (ea are 20 de milioane de terminatii nervoase olfactive, comparativ cu cele doar 5 milioane ale omului).

Odata ce este adulmecat, nepetalactonul patrunde in pasajele nazale si se lipeste de neuronii senzoriali aflati in epiteliul olfactiv. Un strat de mucus acopera epiteliul olfactiv care capteaza moleculele de miros. Neuronii senzoriali trimit semnale prin tractul olfactiv catre bulbul olfactiv, care e situat in partea din fata a creierului si e responsabil pentru procesarea mirosurilor.

Mai departe, bulbul olfactiv trimite semnale catre mai multe regiuni ale creierului, inclusiv amigdala (responsabila pentru emotii) si hipotalamusul (responsabile de raspunsurile comportamentale).

Este periculoasa pentru pisici?

Catnip nu prezinta un pericol pentru sanatatea pisicilor si nu creeaza dependenta. Insa se recomanda un consum moderat. Prin mestecarea plantei, pisica va avea acces la maximul de substanta posibil. O cantitatea mare de fibre ingerata nu va fi usor de digerat si atunci pot aparea voma sau diaree.

Poate va intrebati in schimb daca consumul plantei are beneficii nutriționale pentru pisici. Raspunsul este NU, nu oferă niciun nutrient valoros, stiind ca pisica este un carnivor innascut.

Avand in vedere ca iarba matei este stimulanta pentru uter, nu se recomanda administrarea ei pisicilor gestante.

Cum reactioneaza pisicile?

Expunerea la iarba matei, cel mai probabil va duce la urmatoarele reactii: mirosire/adulmecare, mestecare si lingere, scuturare din cap, frecare barbiei si a obrajilor de planta, rostogoliri, rasuciri si lins in exces… cu alte cuvinte o adevarata stare de extaz si frenezie de care pisica va avea parte. Unele pot sa saliveze si sa miorlaie excesiv. Comportamentul poate fi asemanat cu cel pe care il manifesta cand sunt in calduri.

In cazul in care aveti o jucarie ce contine catnip si incercati sa o luati, mare atentie pentru ca e posibil chiar sa fiti atacat, intrucat unele pisici tind sa devina agresive pe moment.

Toata nebunia dureaza in general intre 5- 15 minute, dupa care se instaleaza de obicei oboseala olfactiva. Ulterior, timp de 2 ore pisica va avea imunitate si isi va pierde sensibilitatea fata de catnip.

Un procent de 67-80% dintre pisicile adulte sunt reactive la prezenta catnipului si sunt sensibile la mirosul lui si la substantele pe care le contine. Aceasta sensibilitate este transmisa ereditar, printr-o gena autozomal dominanta (e suficient ca unul dintre parinti sa dea gena urmasilor mai departe). Exceptie fac puii de pisica mai tineri de 8 saptamani, care sunt imuni fata de aceasta.

Daca pisicile sunt expuse des la catnip, ele pot dezvolta o toleranta.

Studiile arata ca instinctiv, pentru a distrage atentia, soareceii produc lactona (o molecula similara cu nepetalactonul) prin transpiratia lor atunci cand sunt prinsi. Asta ar putea explica de ce pisicile se joaca si se bat cu soarecii vanati, la fel cum fac si cu jucariile umplute iarba matei uscata.

Instrument de dresaj

Spray-urile cu extract natural de iarba matei pot fi de mare ajutor atunci cand vrei sa-i distragi atentia pisicii tale de la mobilierul nou si sa o inveti sa-si ascuta unghiile in locurile dorite (pe un stalp sau covor de sisal), iar jucariile vor deveni mai interesante odata ce au mirosul impregnat pe ele. Spray-ul cu iarba matei poate fi util pentru a o obisnui cu jucarii noi, ansambluri de joaca sau locuri de dormit.

De obicei spray-ul e mai concentrat decat planta in sine, deci nu ar trebui abuzat de el.

Din cauza tolerantei pe care o dezvolta natural pisicile, folosit prea des isi va pierde efectul. Pentru ca pisica sa reactioneze din nou la catnip e suficient sa faci pauza 1-2 saptamani.

Mai poate fi utilizat si cand vrei sa obisnuiesti pisica cu un culcus nou, daca ezita sa intre in cusca pentru vizitele la veterinar, sau pentru a facilita introducerea unei noi pisici in familie.

Jucarii cu iarba matei

Iarba matei uscata se poate cumpara la plic/punga sub forma de frunze deshidratate si maruntite.

Aceasta se pastreaza foarte bine in recipiente ermetice tinute in zone intunecate si racoroase. Pentru o longevitate maxima, o idee buna e sa o pastrati in congelator si sa o dezghetati atunci cand pisica e gata de distractie.

Producatorii sunt foarte inventivi cand vine vorba de acest produs care face valva in lumea pisicilor.

In magazine se gasesc foarte multe feluri de jucarii cu iarba matei. De la pernute, undite, mingi, cartoane pentru zgariat, soricei, ansambluri de joaca pana la snacksuri umplute cu pasta ce contine iarba matei.

Alt produs intereasant este sprayul cu extract natural din frunze de iarba matei (care pentru oameni este inodor), ce promite ca va face pisica sa fie mai activa si mai jucausa.

Jucariile cu iarba matei se pot achizitiona din magazinele fizice specializate in care se distribuie si mancare pentru pisici sau pot fi comandate de pe internet.

Iarba matei, in ghiveci sau in gradina

Daca ai o pisica de apartament si vrei planta pe pervazul tau, e foarte simplu. Semintele de iarba matei se gasesc in petshopuri sau o poti cumpara deja crescuta in ghiveci. Insa este usor de cultivat si necesita putin ingrijire, crescand ca o buruiana. Prefera solul bine udat, in lumina soarelui.

Creste si in gradina in orice tip de sol, cu conditia sa aiba un drenaj bun. Rezista atat la temperaturi ridicate, cat si la temperaturi scazute. Planta inflorita se aseamana cu levantica.

Se poate cultiva (primavara) din seminte sau din plante deja mature. Semintele sunt dure, asa ca e o idee buna ca inainte de a le planta, sa fie tinute in congelator peste noapte si apoi puse in apa timp de 24 de ore. Acest lucru va ajuta la deteriorarea invelisului dur si le va face sa incolteasca mai usor. Nu necesita fertilizanti, de retinut ca acestia pot scadea potenta mirosului si a aromei.

Infloreste de la sfarsitul primaverii pana in toamna. Partile utilizate sunt frunzele si varfurile inflorite si se recolteaza intre iunie si septembrie. O ajuta un sol bine drenat, insa se stie ca este rezistenta la seceta.

Alte plante cu efect euforic asupra pisicilor

Nu toate pisicile reactioneaza pozitiv la iarba matei, unele dezvoltand un comportament agresiv in prezenta ei. Pentru ele exista cateva alternative la fel de naturale pentru a le oferi cateva minute de relaxare.

Cu efecte similare, putem aminti de radacina si frunzele de valeriana, care contin actinidina si caprifoiul tataresc (desi ambele contin alti compusi similari ca substante active).

In Asia este foarte populara iarba matei japoneza, matatabi (Actinidia polygama).

Iarba matei, efecte la oameni

La oameni, datorita actiunilor carminative si antispastice, e utila in combaterea deranjamentelor la stomac, a constipatiei, flatulentei si colicilor.

Daca suferiti de insomnii va puteti folosi de ea in ceaiuri deoarece are un efect relaxant si sedativ. Insa mare atentie, nu e indicat sa se foloseasca in cantitati mari.

Mai este si un bun remediu in tratarea diareei la copii sau in ameliorarea simptomele de raceala si gripa. Se mai poate folosi sub forma de suc facut din planta cruda sau sub forma de comprese.

Iarba matei, impotriva insectelor

In frunze, tulpina si radacina, planta contine o substanta repulsiva (nepetalactonul) pentru insecte.

Studiile au aratat poate fi un foarte eficient insecticid, iar odata crescuta in gradina va avea un mare succes ca „arma” anti-tantari. Pentru cei interesati, in acelasi timp, aceasta atrage albinele si alti polenizatori naturali. Deci pentru gradina poate fi un foarte bun substitut al repelentilor chimici, evitand astfel folosirea de insecticide si pesticide.

Daca ai iarba matei la ghiveci, e bine de stiut ca nu e agreata nici de gandacii de bucatarie, paduchii de plante sau termite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *