Tabel cu varsta pisicilor pe rase

Exista multi factori ce influenteaza varsta la care poate ajunge o pisica, iar rasa joaca si ea un rol.

Va prezentam un tabel cu durata medie de viata in functie de rasa, dupa care continuam sa discutam putin si despre ceilalti factori ce iti vor ajuta pisica sa te trezeasca la 5 dimineata cat mai multi ani de acum inainte.

RASADURATA MEDIE VIATA (ANI)
Abisiana9-15
Bobtail American13-15
American Curl15+
American Shorthair15-20
American Wirehair7-12
Australian Mist14-19
Balineza18-22
Bengala12-16
Birmaneza12-16
Chartreux12-15
Bombay15-20
British Shorthair12+
Burmaneza16-18
Burmila10-15
California Spangled9-16
Ceylon15
Chantilly-Tiffany15-16
Colorpoint Shorthair12-16
Cornish Rex11-15
Cymric8-14
Devon Rex9-15
Domestica12-14
Egyptian Mau13-16
Europeana cu par scurt15-22
Exotic Shorthair12-14
German Rex9-14
Havana Brown12-15
Himalayana15+
Bobtail Japonez15-18
Javaneza10-15
Korat15+
LaPerm10-15
Maine Coon12-15
Manx8-14
Munchkin12-14
Nebelung15-18
Norvegiana de Padure14-16
Ocicat14-16
Orientala10-15
Persana15+
Pixiebob12
Ragdoll12-17
Albastru de Rusia15-20
Scottish Fold15
Selkirk Rex10-15
Siameza15-20
Siberiana11-15
Singapura9-15
Snowshoe12-15
Sokoke9-15
Somaleza10-12
Sphinx13-15
Tonkineza10-16
Angora Turceasca12-18
Turkish Van12-17

Desi media duratei de viata a pisicilor e 12 ani la majoritatea raselor, au fost documentate pisici care au trait chiar si peste 20 de ani. Pisica cea mai longeviva se numea Creme Puff si a intrat in cartea recordurilor traind 38 de ani si 3 zile, fiind din aceeasi rasa cu europenele noastre (Felis catus), dar nascuta in Texas.

Creme Puff la 29 de ani

Proprietarul ei o tinea pe o dieta pe care nu o putem insa recomanda si altor pisici: hrana uscata suplimentata cu broccoli, oua, sunca de curcan, cafea cu frisca si, la fiecare doua zile, o pipeta plina de vin rosu pentru a ajuta circulatia arteriala.

Daca Creme Puff chiar a fost o singura pisica si nu cumva mai multe generatii ce semanau foarte bine, e mai probabil ca longevitatea ei sa se fi datorat modificarilor pe care le-a adus proprietarul in casa. Nu doar ca avea rafturi pe pereti, ca pisica sa poata urca si cobora dupa bunul plac, dar avea si curtea securizata, pentru ca pisica sa se poata bucura de libertate fara riscurile existente dincolo de gardul proprietatii.

Traumele reprezinta aproximativ 10% din decesele pisicilor, jumatate din care sunt accidente auto. Dar pisica mai poate lua coronavirus felin si alte boli prin intrarea in contact cu pisici semi-salbatice, deci ideea de a o tine in curte e una foarte buna.

Cat traieste o pisica?

Vor exista mereu situatii neprevazute cand e vorba de siguranta si sanatatea pisicilor noastre, insa ne putem informa si pregati pentru a reactiona pozitiv la ele. O parte din factorii ce influenteaza longevitatea unei pisici sunt:

Vizitele la veterinar

Noua ni se recomanda sa ne facem anual o serie de analize pentru a prinde din timp posibila aparitie a unor boli grave, deci de ce am ignora asta cand vorbim de pisici? Din contra, importanta examinarii anuale (sau la 6 luni in cazul pisicilor batrane) si a analizelor de sange e mai ridicata din cauza ca pisicile ascund foarte bine durerea.

In natura pisica nu e doar pradator, ci si prada, iar o prada evident bolnava invita atacuri din partea animalelor ce in mod normal ar fi fost mai precaute sa o atace. Insa aceasta caracteristica specifica felinelor face ca diagnosticarea cancerului, hipertiroidismului si a altor boli sa se faca prea tarziu pentru a mai putea fi tratate eficient. Cand pisica prezinta semne de durere e de obicei prea tarziu.

Faceti vaccinurile anuale si deparazitarea conform indicatiilor veterinarului. Pretul acestora e mult mai mic decat orice tratament.

Libertatea de miscare

Cel mai usor lucru pentru a prelungi viata pisicii e sa o tineti in casa sau in curte. Prin asta va evita masinile, otravurile, si nu va bea apa de prin tot felul de balti de pe marginea drumului. Retineti ca si cea mai mica cantitate de antigel provoaca blocaj renal si deces la pisici.

O pisica de casa va trebui si ea deparazitata regulat, dar la intervale mai mari deoarece nu intra in contact cu atat de multi paraziti.

Trebuie sa fim responsabili chiar daca pisica nu iese afara, spre exemplu sa fim atenti ce plante crestem sau punem in ghiveci. Unele plante sunt toxice, iar daca pisica are pofta de verdeturi cel mai bine e sa cresteti niste iarba de grau intr-un mic recipient.

Aveti grija la ferestre cand aerisiti si vara, pasarile si alte animalute de afara sunt foarte tentante pentru pisica.

Mancare sanatoasa

Cand ne gandim la mancare sanatoasa vizualizam fructe si legume, insa pisicile nu sunt omnivore ca noi si nu ar trebui sa manance nici macar din bolul catelului.

Pisicile sunt strict carnivore si trebuie sa manance cat mai multa carne, avand capacitate redusa de digestie a carbohidratilor. In natura ingereaza inevitabil si fructe sau legume deoarece prada lor e majoritar ierbivora, ca exemplu un soarece poate avea in sistemul digestiv diverse cereale. Chiar si asa, in mod natural carbohidratii se situeaza in jurul a 5% din dieta lor.

In mod ideal pisicile ar trebui sa manance crud (raw), dar acest mod de hranire necesita timp si studiu din partea proprietarilor pentru a nu produce carente nutritionale. Un soricel are tot ce ii trebuie unei pisici, dar cand cumparam carne din magazin nu e acelasi lucru.

Astfel, recomandarea noastra generala e sa hraniti pisica majoritar umed, cu hrana uscata la una dintre mese, si avand mesele la ore fixe. Cand ii lasati hrana toata ziua la discretie riscati obezitate.

Obezitatea

O pisica supraponderala e o pisica bolnava.

E usor sa ignoram acest fapt din doua motive, primul ca pisicile dolofane sunt dragute si comice. Apoi pentru ca printre oameni obezitatea e din ce in ce mai comuna si devenim insensibili la ea. Daca nu ne tratam pe noi, de ce ne-am face griji pentru pisica?

Ei bine, o pisica grasa va dezvolta o serie de probleme de sanatate ce nu o afecteaza doar pe ea, ci si pe proprietari cand vor trebui sa plateasca tratamentele pentru: boli de inima, boli de ficat, diabet si artrita. In plus, greutatea suplimentara pune presiune pe articulatii si organe.

Pisicile trebui hranite sanatos si fara excese, de aceea veterinarii recomanda 3 mese pe zi la ore fixe, deoarece astfel veti putea calcula si observa cantitatea de hrana pe care pisica o mananca in fiecare zi. Un program fix de hranire are mai multe avantaje:

  • permite controlul cantitatii
  • permite observarea unor schimbari in modul in care mananca pisica, sugerand posibile boli
  • ii asigura pisicii o rutina (!)

Din rutina zilnica a pisicii trebuie sa faca parte obligatoriu si joaca si miscarea. Pisicile sunt animale pentru care rutina e necesara daca vrem sa le vedem fericite.

Pentru a fi siguri ca greutatea pisicii nu v-a scapat de sub control ar trebui sa o cantariti cam o data pe luna.

Joaca

Joaca si exercitiile previn stresul, rezultand o pisica mai fericita si mai sanatoasa. Pisicile de apartament traiesc de obicei mai mult, dar trebuie sa poata practica activitati normale pentru o felina, sa socializeze, sa vaneze, sa interactioneze.

Joaca le stimuleaza instinctele naturale. Nu trebuie sa uitam ca pisicile sunt pradatori de temut, chiar daca ale noastre poate nu au ucis niciodata nimic. Din cauza ca pisicile sunt animale doar semi-domesticate, acestea au pastrat foarte multe din instinctele familiei lor mai extinse de feline.

O metoda preferata de joaca pentru proprietari e laserul, deoarece majoritatea pisicilor sunt puternic stimulate de acea prada micuta si rosie ce se misca cu viteza si dispare reaparand rapid in alt loc. Insa daca pisica nu reuseste niciodata sa isi prinda prada ea va dezvolta o forma de tulburare obsesiv compulsiva (OCD). Pentru a evita acest lucru, puneti o recompensa pe jos si intr-un final puneti laserul pe ea pentru ca pisica sa simta ca a prins ceva.

Tot niste comportamente naturale pentru pisica sunt cataratul si zgariatul. Pisica trebuie sa aiba la dispozitie suficiente suprafete verticale si de zgariat, ansambluri de catarat sau pe perete, turnuri de joaca, stalpi cu sisal. Astfel de suprafete vor ajuta pisica sa se relaxeze fara a distruge mobila din casa.

Pisicilor tinute in casa le mai trebuie si putin contact cu natura, un pervaz confortabil la fereastra si plante verzi.

Ingrijire si Periaj

E adevarat ca pisicile se spala singure, mai rar cele batrane si in situatii de boala. Insa periajul manual ar trebui introdus in rutina saptamanala, mai ales la pisicile cu blana medie si lunga.

Pe langa avantajele pe care le are asupra aspectului blanii, periajul permite sesizarea rapida a oricaror modificari ar putea sa apara pe corpul pisicii. Orice modificare de forma, textura sau sensibilitate ar trebui investigate. Umflaturile si locurile cu durere vor necesita o vizita rapida la medicul veterinar.

Pentru a face aceasta activitate placuta pentru pisica incepeti sa o obisnuiti de mica, iar daca e incapatanata folositi recompense si snacksuri ca forma de dresaj. Nu fortati pisica si nu insistati pe zone in care se impotriveste vizibil.

Igiena litierei

Locul in care pisica isi face treburile e foarte important pentru sanatatea ei mintala.

Orice pisica va prefera sa mearga la litiera decat in alte locuri ale casei, iar daca nu o face asta indica fie o problema de sanatate, fie una de igiena a litierei.

Nisipul trebuie curatat de doua ori pe zi si schimbat total o data pe saptamana. In mod ideal, stratul de nisip va avea minim 5cm. Discutam de nisip deoarece e cel mai accesibil, alte substraturi (silicat, cristale, peleti, etc.) se vor intretine in mod diferit.

Nu cumparati substrat cu mirosuri, pisicii nu ii place in mod special lavanda.

Urmariti scaunele pisicii si daca prezinta diaree sau sange contactati medicul veterinar.

Hidratarea

Orice animal va muri in scurt timp fara apa. Spre exemplu, omul nu supravietuieste decat aproximativ 3 zile daca nu bea apa.

O pisica ce nu mananca si nu bea apa mai mult de o zi trebuie dusa de urgenta la veterinar pentru a vedea cauza si a primi injectii de hidratare.

Daca pisica bea apa, dar vi se pare ca nu bea suficienta, o puteti ajuta trecand de la hrana uscata la hrana umeda, care are din start in jur de 80% umiditate. La origini pisicile sunt animale din desert si isi procura majoritea apei din hrana.

De aceea, unor pisici pur si simplu nu le place sa bea din bol. Pe acestea le puteti ajuta cumparand o fantana de apa pentru pisici, dar e important sa nu uitati sa schimbati filtrele la timp deoarece filtrele imbacsite vor dezvolta bacterii.

Sanatatea dintilor

8 din 10 pisici cu varsta de peste 3 ani dezvolta diverse probleme dentare. Acestea duc la gingivita, infectii si abcese, dar netratate vor provoca si boli de rinichi si inima. Cea mai frecvent intalnita boala, atat la caini cat si la pisici, este boala parodontala cauzata de acumularea placii bacteriene pe dinti si gingii (gingivita si parodontita).

In mod ideal, veterinarii recomanda sa invatati pisica cu periajul dentar de mica. Daca totusi se ajunge la probleme, acestea trebuie tratate chiar daca implica extractii.

Pisicile care vaneaza isi curata in mod natural dintii sfasiind carnea de pe oase sau mestecand iarba, dar cele de apartament au nevoie de ajutorul nostru.

Simptomele nu trebuie ignorate

E mai usor sa previi decat sa tratezi. In cazul pisicilor e si mult mai ieftin, tratamentele si operatiile fiind foarte costisitoare.

Din cauza ca pisicile ascund disconfortul si durerea, trebuie sa acordam atentie oricarei mici schimbari:

  • modificari de dispozitie
  • letargie si lipsa chefului de joaca
  • pupile dilatate (midriaza) sau micsorate (mioza)
  • mai vocala sau mai putin vocala decat de obicei
  • respiratie accelerata sau prea lenta
  • schimbari vizibile de greutate
  • schimbari in apetit si in modul in care bea apa
  • voma sau diaree
  • blana neingrijita sau ingrijire insistenta
  • se ascunde
  • utilizarea gresita a litierei
  • pierdere de par sau iritatii ale pielii
  • respiratie urat mirositoare
  • scurgeri din ochi sau nas
  • rani sau umflaturi
  • schiopatare si alte rani

Pisica face parte din familie si e normal sa vrem sa traiasca cat mai mult alaturi de noi. E in puterea noastra sa ii prelugim viata acordand atentia optima nevoilor ei.

Un comentariu

  1. Am fost destul de incantat sa gasesc aceasta pagina. Trebuie sa va multumesc pentru timpul acordat doar pentru aceasta lectura minunata!! Cu siguranta am savurat fiecare parte din ea si, de asemenea, te-am salvat in fav pentru a vedea lucruri noi pe site-ul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *